KONTAKTNE LEĆE

Kontaktne leće su omiljena alternativa za naočale. Jednostavne su za korištenje i korigiranje optičkih pogrešaka. Temeljitim pregledom optometrist ili oftamolog će preporučiti koje leće su najpogodnije za vas, te raspored njihovog nošenja i zamjene.VRSTE MEKANIH KONTAKTNIH LEĆA:

DNEVNE LEĆE - Namijenjene su za nošenje tokom jednoga dana. Iskorištena leća se nakon upotrebe baca i sljedeći put se uzima nova. Idealne su za sportske aktivnosti, godišnje odmore, te za osobe koji češće nose naočale. Prednost ovih leća je što ih nije potrebno čistiti, što samim tim isključuje i kupovinu tekućina za čišćenje i održavanje. 

MJESEČNE LEĆE - Ove kontaktne leće se mijenjaju jednom mjesečno, ali uz svakodnevno skidanje. Preporučeno je kombinovanje sa naočalama. U većini slučajeva napravljene su od silikon-hidrogel materijala, koji propušta znatno više kisika u odnosu na ranije korištene materijale, te su zbog toga ugodne za nošenje i ne narušavaju zdravlje oka. Za one sa posebnim zahtjevima, u ponudi su i mjesečne leće za kontinuirano nošenje (bez skidanja) do 30 dana.
TROMJESEČNE LEĆE – Koriste se na istom principu kao i mjesečna izvedba, sa svakodnevnim skidanjem. Međutim, s obzirom na to da je njihov vijek konzumiranja tri mjeseca, više je nakupina bjelančevina i masnoća iz suze, pa često traže posebne tekuićine za njegu. Tendencija je da se polako povlače iz upotrebe.

GODIŠNJE LEĆE - Usavršavanjem tehnologije te poboljšavanjem kvaliteta materijala od kojih su napravljene, godišnje leće i dalje opstaju na tržištu. Uglavnom se preporučuju pacijentima sa visokim dioptrijama.

LEĆE U BOJI - Kontaktnim lećama u boji, neovisno o tome da li imate dioptriju ili ne, na vrlo efikasan način možete promijeniti boju vlastitih očiju. Bilo da ih koristite za ispravljanje optičkih pogrešaka, kozmetičke svrhe ili ih ipak koristite poslije vidljivih oštećenja oka, leće u boji će ispuniti očekivanja i onih najzahtjevnijih!
 

POLUTVRDE I TVRDE KONTAKTNE LEĆE - Za razliku od mekanih kontaktnih leća, polutvrde su prečnikom manje i znatno pokretljive, te omogućavaju bolji protok suze i samim tim bolji dotok kisika do rožnice. Imaju mnoge prednosti za zdravlje vaših očiju, a jedina mana im je početna neudobnost prilikom privikavanja. Prilikom treptanja ne mijenjaju svoj oblik tako da se oko ne mora svaki put ponovno akomodirati na leću. Ove leće mogu ispraviti manje nepravilnosti i usporiti rast dioptrije kod djece. Korištenjem ovih leća se znatno smanjuje učestalost upale površine oka te se samim tim smatraju za najzdravije leće. Najbolje su one napravljene od BOSTON materijala, koje su vrlo fleksibilne i propuštaju znatnu količinu kiska. Klasične tvrde leće su napravljenje od PMMA materijala, ne propuštaju kisik i samim tim su sve manje u upotrebi.


OTOPINE ZA NJEGU LEĆA i KAPI

Čišćenjem kontaktnih leća odstranjujemo nečistoće nastale uslijed nošenja. Posudice za čuvanje kao i same leće se mogu čistiti SAMO odgovarajućim tekućinama, nikako vodom. Ovisno o tome koje leće nosite i koliko dugo, sa zadovoljstvom ćemo vam preporučiti koju otopinu da koristite. Većina otopina za njegu mekanih kontaktnih leća služi vam istovremeno za čićenje, čuvanje i dezinfekciju samih leća. Posebne osobine imaju otopine na bazi natrijumovog peroksida koje se moraju neutralizirati najmanje 6 sati i tek tada otopina smije doći u kontakt sa očima. Kapi se koriste ukoliko imate suhe oči i želite poboljšati komfor, neovisno da li koristite kontaktne leće ili čisto za terapeutske svrhe. Odlične su da nadomjeste manjak suze, zbog čega se često zovu i vještačke suze.


KORISNI SAVJETI: Što češće mijenjate kontaktne leće to će vaše oči biti zdravije. Vremenom se na njima talože nakupine kao što su preoteini ili lipidi. Te naslage čine leće manje udobne te su oči podložnije infekcijama. Prije svakog stavljanja i skidanja leća, neophodno je temeljito oprati ruke. Koristan savjet za žene je da leće stavljaju prije šminke kako komadići maskare ne bi dospjeli pod leću. Treba voditi računa i da ih skidate prije spavanja, te da ih ne nosite duže od njihovog predviđenog vremena. Nikako leće i posudice za njihovo čuvanje ne smijete prati običnom vodom, jer se u vodi nazale razni mikoroorganizmi koju mogu uzrokovati oštećenje oka. Kada se ne nose, leće je potrebno čuvati u odgovarajućim posudicama. Obavezno na vrijeme idete na redovite preglede, kako bi se na vrijeme ustanovilo je li došlo do promjene dioptrije.